Правильний вибір гриля
Стравам на відкритому вогні притаманні особливі якості - характерний запах, смак, збережені корисні речовини. Найпоширенішим обладнанням для приготування такої їжі є барбекю і гриль. Останній являє собою духовку з кришкою, в якому на решітці або вертелі готують м'ясо і овочі.
Різновиди гриля
При виборі гриля необхідно звернути увагу на його мобільність і розміри. Ці загальні параметри поділяють обладнання на стаціонарне і переносне. Перші встановлюють на дачах, територіях приватних будинків. Для них виділяють певний простір і оформляють під навколишній ландшафт. Другі ідеально підходять для виїздів на природу, оскільки їх можна швидко розібрати, компактно укласти в транспортний засіб.
Далі слід визначити вид палива, в залежності від якого виділяють найбільш поширені грилі:
Газові
Вони можуть працювати на повітрі і всередині приміщення, мають клапан, що запобігає можливому витоку. У них передбачено регулювання температурного режиму, а значить, і швидкість готування. Кількість приготованих на них порцій може досягати 50. Популярні сімейні моделі розраховані на 12-15 порцій. Крім того, вирішивши віддати перевагу даному виду гриля, важливо врахувати конструкцію пальника. Догляд за такими моделями легкий, так як гриль виготовляються з матеріалу з антипригарним покриттям.
Дров'яні (вугільні)
Ідеально підходять для обсмажування будь-якого виду м'яса, виготовлення копченостей. Найчастіше можна побачити моделі прямокутної форми, проте є і сферична, яйцеподібна. У них температурний режим регулюється двома способами: кількістю вугілля або відкриванням/закриванням отворів на кришці. Покупцям слід знати, що по техніці безпеки цей гриль може використовуватися тільки на відкритому повітрі. Найчастіше установки роблять з нержавійки. А ось в якості палива підходять як вугілля, так і брикети з нього.
Електричні
Вони прив'язані до електромережі, відповідно їх купують тільки для дач або будинків з терасами. Великі і маленькі, портативні та настільні - їх формат досить різноманітний. Вони підходять для приготування і розігрівання їжі при невисоких температурах. Кращі моделі випускають з корпусом з високоякісних марок сталі і з нагрівальним елементом, що сам очищається.
Критерії вибору
Щоб купити якісний гриль, перед придбанням певної моделі слід звернути увагу на деякі фактори:
- Потужність. Її значення для одностороннього гриля не повинно бути менше 1200 Вт. Для двостороннього потужність може бути і менше, так як приготування страви проводиться відразу з двох сторін.
- Форму. Сферична і яйцеподібна. Моделі закритого типу можуть використовуватися навіть в погану погоду.
- Решітки. Оптимальний варіант - чавунні, які рівномірно нагріваються і довго тримають тепло всієї поверхні. Вони не деформуються.
- Кількість режимів. Купуючи недорогі моделі, готувати доведеться при незмінній температурі, дорогі - дозволять вибирати ступінь прожарювання і її час.
- Наявність вбудованого термостата. Коли температура досягне потрібної величини, світловий індикатор про це повідомить.
Дотримуючись всіх найважливіших тонкощів вибору гриля, визначивши оптимальні характеристики і майбутнє місце його застосування, Ви зможете купити прилад, який прослужить не один рік.