Що краще купити гриль чи барбекю?
Що таке мангал і для чого він призначений, знають всі. Але грилі і барбекю з'явилися на нашому ринку відносно недавно, і з їх специфікою знайомі не всі. Спробуємо розібратися, в чому різниця між грилем і барбекю, і який з цих пристроїв краще і зручніше.
Гриль: переваги відкритого вогню
Конструкційно гриль являє собою глибоку металеву сковорідку на ніжках з кришкою і з'ємною решіткою. Завдяки кришці жар рівномірно обволікає продукти, забезпечуючи якісне приготування.
У порівнянні з тим же мангалом збирати і переносити гриль набагато простіше. Але є і стаціонарні пристрої, які мають велику робочу поверхню і безліч додаткових деталей, вони чудово підійдуть для власників приватних будинків і дач.
Традиційно грилі мають круглу форму, але сьогодні на ринку досить великий вибір моделей різних форм і розмірів. Вибір тієї чи іншої форми залежить від того, що і в яких кількостях Ви плануєте готувати. Крім того, форма важлива, якщо Ви вибираєте мобільний варіант, адже розмістити прямокутний гриль в багажник буде набагато простіше.
Що таке барбекю і чим воно відрізняється від гриля
Барбекю, по суті, мало чим відрізняється від гриля. Але відмінні риси у нього все-таки є - це відсутність кришки і наявність решіток. Верхня решітка призначена для продуктів, на нижній розташовується паливо. Як і гриль, барбекю бувають складними і переносними, а також відрізняються за формою і розмірами.
Крім того, жаровні-барбекю мають піддувало і різні додаткові конструкції для розміщення продуктів, соусів і спецій.
Універсальне рішення
Насправді більшість моделей грилів припускають використання їх і як барбекю. Тому мучитися з вибором не варто. Вибирайте багатофункціональний гриль. А якщо Ви плануєте часто використовувати це пристосування і любите готувати, то краще відразу вибирати жаровні, які крім перерахованих деталей оснащені обертовим грилем з моторчиком, додатковими полками, захисним щитком від вітру та іншими корисними аксесуарами. Крім того, моделі барбекю з великою куполоподібною кришкою здатні замінити собою духовку. У такій жаровні можна запікати цілу птицю, рибу і т.д.
Всі види вуличних грилів призначені для роботи на вугіллі. Купуючи таке пристосування, звертайте увагу на товщину стінок. Чим вони тонше, тим більше часу буде потрібно на приготування їжі і тим швидше стінки прогорять. Грилі з дуже тонкими стінками іноді вимагають, щоб вугілля в них клали вже гарячим, що не дуже зручно. Така модель може бути дуже дешевою і приваблювати малою вагою і зручністю транспортування, але у неї є всі шанси не пережити першу ж поїздку на природу. Тому краще відразу купувати дорожчу, але надійну і довговічну модель.
Також звертайте увагу на якість решіток. Перед першим використанням їх в будь-якому випадку треба обов'язково помити, обпалити і бажано змастити жиром. Слідуючи цим нехитрим рекомендаціям, Ви зможете вибрати якісну жаровню, яка буде радувати Вас і Ваших гостей багато років.